Άς παίξουμε λοιπόν...
Paltalk room: Greek stock market and derivates
ΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ UP...
1776 αναγνώστες
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009
15:46

Χαιρετώ,

Η προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπορούμε να πούμε οτι έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις για την αγορά μας. Δημιουργούμε συνεχώς νεότερα υψηλά, και τα ίδια, σχετικά εύκολα, διατηρούν την  ισχύ τους ως σημεία στήριξης.

Το γνωστό σενάριο της επίδρασης των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών στην δική μας συνεχίστηκε. Αγοραστές υπάρχουν, και, παρά την ύπαρξη τεχνικών σημείων που άρχισαν να δείχνουν την ανάγκη εκτόνωσης του ανοδικού σχηματισμού, ώστε να μπει "νέο αίμα", προς το παρόν όλα δείχνουν μια θαυμάσια ανοδική αγορά.

Τα κατά καιρούς διάφορα σενάρια περί των γνωστών τύπων με τα μαύρα που ¨καθοδηγούν την αγορά", μας παίρνουν τα χαρτιά, φουσκώνουν το μαγαζί και άλλες τέτοιες ανοησίες, κατά βάθος ξεστομίζονται από άσχετους, ή losers, που δεν μαθαίνουν με τίποτε. Το τι ακούσαμε και αυτήν την εβδομάδα , άστα να πάνε.

Για σήμερα έχω αναρτήσει μερικά διαγράμματα του Dax, για να δούμε που βρίσκεται, του ΓΔ σε ανάλυση διαγραμματική, μέσω δεικτών, τον ΓΔ με elliot, και τέλος του παραγώγου μας στο οποίο φανατικά επιμένουμε καθώς σταθερά δίνει κέρδη, ασχέτως προσήμου αγοράς.

Στο πρώτο διάγραμμα μας έχουμε τον DAX.

O Γερμανικός δείκτης, ανταποκρίνεται σε μια αγορά που τα κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν βέβαια, αλλά σαν ολότητα, δεν μπορούν ούτε κατ' ελάχιστον να την επηρεάσουν. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολος στην τεχνική ανάλυση σε σχέση με την δική μας αγορά, και με ελάχιστες ψευτοδιασπάσεις.

Όπως βλέπετε και στο διάγραμμά μας , έχοντας διασπάσει την αντίσταση που εμφανίζεται με την μορφή της πολύμηνης καθοδικής trendline, διόρθωσε με τρόπο απόλυτα ελεγχόμενο, επηρεάζοντας καταλυτικά και τη Σοφοκλέους.

 Στο προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε γράψει ότι αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς μας. Ο ΓΔ, βρέθηκε να ακουμπά μετά από μια θαυμάσια συνεδρίαση στην κόντρα των 2310 μονάδων περίπου, στο κερί που έχε κάνει στις αρχές Νοέμβριου, και φυσικά διόρθωσε. Είναι ένα σημείο που θα λέγαμε ότι ολοκληρώνεται χρονικά μια περίοδος με χαρακτηριστικά αντίδρασης. Μιας αντίδρασης χωρίς ανάσα θα λέγαμε, με έντονα ανοδικά στοιχεία και απολύτως προβλέψιμες διορθώσεις.

 Η αντίσταση αυτή, αν διασπαστεί, θα αποτελέσει πολύ βασικό σημείο στήριξης για το μέλλον. Πριν όμως, αναμένουμε  η αγορά "να μαζέψει", παρακολουθώντας τους όγκους συναλλαγών. Ήδη, αυτοί μειώνονται, αλλά θέλουμε και μια βοήθεια απ' έξω, να κρατήσει ας πούμε τα επίπεδα των 4800 μονάδων ο DAX.Kατα τα άλλα, το ανοδικό κανάλι r1-s1 όπως φαίνεται στο διάγραμμα μας, οριοθετεί τα πλαίσια της ανόδου.

 

 

Στο επόμενό μας διάγραμμα, έχουμε επίσης τον Γενικό Δείκτη, από διαφορετική όμως σκοπιά. Τοποθετούμε ορισμένους τεχνικούς δείκτες για να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Υπάρχει αγοραστική δύναμη, είμαστε σε τασική αγορά, υπάρχουν σημεία κόπωσης, υπερτερούν οι αγοραστές των πωλητών, ακόμη?

Επειδή αρκετοί φίλοι μέσω e-mail μου λένε ωραία όλ’ αυτά, αλλά για κάποιον που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τεχν. ανάλυση είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσει, ας δώσουμε μερικές διευκρινήσεις.

Χωρίσαμε λοιπόν το διάγραμμά μας σε τρία παραθυρα. Στο πρώτο απεικονίσαμε τον ΓΔ, με την πρώτη στήριξη στα 2220 περίπου. καθώς αυτές τις μέρες ψιλοδιορθώνουμε.

Στο δεύτερο παράθυρο, έχουμε τον δείκτη ADX που κορυφώνει σε κάθε τάση, θετική  ή αρνητική, και παίρνει τιμές >25 όποτε έχουμε τασική αγορά. Κάτω του 25, μιλούμε για ζώνη συναλλαγών. Το θετικό του στοιχείο, ο +Di, χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Εδώ για παράδειγμα τον εφαρμόσαμε διαγραμματικά για να υποδείξουμε μια αρνητική απόκλιση του Di σε σχέση με τις τιμές του ΓΔ. Σημείο "κούρασης" του ΓΔ θα έλεγε κανείς, που πιθανολογεί διόρθωση, ή αλλαγή τάσης, όπως κάθε αρνητική απόκλιση.

Στο τρίτο παράθυρο, ένας άλλος τεχνικός δείκτης που τα δυο του στοιχεία μπορούν με ορισμένες παραχωρήσεις να μας πουν αν οι αγοραστές έχουν ακόμη την αγορά στα χέρια τους ή όχι.

Το τρίτο παράθυρο είναι χωρισμένο με δυο ορισμένες γαλάζιες οριζόντιες. Αυτές είναι επίπεδα, όπου όταν διασταυρώνονται οι αγοραστές με τους πωλητές ,ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο γίνεται αυτό, αυξάνεται ή όχι η εγκυρότητα της διασταύρωσης. Επίσης διασταυρώσεις στο κατώτερο και μέσο επίπεδο, κάνουν λόγο για αλλαγή τάσης για μακρύτερο διάστημα. Δείτε όμως καλύτερα το διάγραμμα.

 

 

Είναι πολλοί που γνωρίζουν τα θεωρητικά των δεικτών οπότε τα παραπάνω τα βρίσκουν ίσως λίγο περιττά, αλλά καλό είναι να μπαίνουν στο νόημα και άνθρωποι που δεν έχουν και τεράστια εμπειρία με τα διαγράμματα. Οπότε ζητώ προκαταβολικά την υπομονή των πρώτων.

 

Θα συνεχίσουμε με τον ΓΔ, από μια άλλη σκοπιά. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο Έλιοτ είναι μόνο για  τύπου φιλολογικής συζήτησης ανάλυση, ιδίως για  τον μικροεπενδυτή. Έχει γραφεί βεβαίως πολύ μελάνι γι αυτήν την μέθοδο, οσον αφορά στην προγνωσιμότητά της , και επειδή μου ζητήθηκε, θα αναρτώ κατά καιρούς και Έλιοτ. Στην βασική του μορφή βέβαια, με software που χρησιμοποιείται ευρέως.

Γενικά να πούμε ότι, στα δυο επόμενα διαγράμματα, υπάρχει η τελευταία ανοδική μας κίνηση, είτε σαν σενάριο μιας αντίδρασης προς τη βασική και μακρόχρονη πτωτική πορεία, που έχει μορφή( η αντίδραση) τύπου ABC, είτε την μορφή ανοδικής καθαρά αγοράς, oπότε η μέτρηση αλλάζει δραματικά.

(Στο τέλος θα δώσω μια διεύθυνση όπου όποιος φίλος θέλει, μπορεί να κατεβάσει έναν συνοπτικό οδηγό της θεωρίας του Έλιοτ, ώστε να παρακολουθεί άνετα τα όσα λέμε).

 

Το πρώτο μας διάγραμμα, ως αντίδραση στην καθοδική πορεία...

Παρατηρείστε την αρίθμηση των εσωτερικών κυμάτων που επιβεβαιώνουν τα μεγαλύτερου μεγέθους κύματα.

Ακολουθεί το ανοδικό σεναριο. Αυτο το σενάριο προϋποθέτει ότι είδαμε στα 1450 περίπου τα χαμηλότερα χαμηλά, και η κίνηση που βιώνουμε είναι απαρχή μεγάλης ανόδου.

 

Δεν θα επεκταθούμε άλλο στα Ελλιοτ. Θα τα ξαναπούμε και άλλη φορά. Προς το παρόν, ας έχουμε μια ιδέα για τα σενάρια που επικρατούν βραχυπρόθεσμα.

Αφήσαμε τελευταίο το παραγωγό μας με τον τεχνικό μας δείκτη.

Σε ένα διάγραμμα που μοιάζει πολύ με αυτό του ΓΔ, όπως αναρτήθηκε πιο πάνω, θα πάρουμε σήμα short στις 1145 μονάδες. Σημειώσαμε και εδώ την εμφανή αρνητική απόκλιση, και αναμένουμε την αγορά της Δευτέρας.

 

Υπάρχει η σκέψη, σε brake των 2310 μονάδων του ΓΔ να κάνουμε μια ανάλυση βασικών μετοχών, για να δούμε ποια κομμάτια τρέχουν ανάλογα. Έως τότε, υπομονή, και τα μάτια στραμμένα στους έξω. Νομίζω θα μας επηρεάσουν άμεσα.

Για τα Έλιοτ:

http://rapidshare.com/files/236374099/ELLIOT_THEORY.rar

Τα λέμε.

Σχετικές μετοχές:
DAX DOW FTSE ΓΔ
Σχόλια

25/05 18:10  geris
Μπράβο για την ενημέρωση. Πάντα επίκαιρος
25/05 22:57  Ydroxoos
σωστος σε ολα
Ευγε νεαρε(πλακα κανω)
Τι πιθανοτητες δινεις στο σεναριο τις διορθωσεις εως τα 1950 περιπου
Και αν συμβει ο χρονος που θα ξεκινησει που τον τοποθετεις?
31/05 19:13  Bezyr
Πολλες.
Ο ιουνιος ειναι περιεργος μηνας.Συνηθως ειναι εντονα ανοδικος για τους Αμερικανους και μετα το πρωτο 15ημερο θα δουμε τις αντοχες του οικοδομηματος...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Περί χρήματος στο ΧΠΑ
Σκοπος του blog...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
Σύνδεσμοι